„Ekologiški“ dujiniai autobusai. 1 dalis

CNGTuo metu, kai Vilniaus meras Artūras Zuokas ir jo komanda nuolat savo pranešimuose giria suskystintomis dujomis (CNG) varomus autobusus, o kai kurie naujausiais išgirtaisiais autobusais MAN važiavę keleiviai skundžiasi dujų kvapu salone, Maskvoje tokių autobusų eksploatacija sustabdyta dėl įvykusio sprogimo.


2013 m. gegužės 9 d. Maskvoje nugriaudėjo sprogimas. Sprogo ant maršrutinio autobuso LiAZ stogo sumontuotos dujinės įrangos vienas iš metano balionų. Kadangi autobuse tuo metu nei vairuotojo, nei keleivių nebuvo (sprogimas įvyko galinėje maršruto stotelėje), nukentėjo tik du praeiviai (moteris ir 8 metų amžiaus mergaitė – mergaitės sužeidimai sunkūs, bet gyvybei pavojus negresia) – jei autobuse tuo metu keleivių būtų buvę, sprendžiant iš nuotraukų, pasekmės būtų buvę labai liūdnos.

(TV kanalo “Россия 24” reportažas)

Po šio įvykio buvo atšaukti iš reisų iki atskiro nurodymo visi 50 autobusų, važinėjančių mieste su tokia pat dujine įranga. Iškelta baudžiamoji byla pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Maskvos Transporto ir kelių transporto infrastruktūros vystymo departamento pranešime sakoma: „Autobuse buvo sumontuota šiuolaikinė įranga, reguliariai atliekamas techninis aptarnavimas ir kontrolė. Sistema, kontroliuojanti dujų slėgį įrangoje, techninio gedimo atveju įjungia signalizaciją, taip pat apsauginius vožtuvus. Autobuso judėjimo metu nesklandumų nebuvo nustatyta, sprogimas įvyko autobusui sustojus ir išlaipinus visus keleivius“.

Spaudos tarnyba taip pat pažymi, kad šiuolaikinė patentuota dujinė įranga, naudojama tokiuose autobusuose, užtikrina maksimalų kuro naudojimo saugumą ir plačiai naudojama pasaulinėje praktikoje.

2013-05-09_CNG_rgru

Nuotraukos šaltinis: rg.ru

Paruošta pagal lenta.ru, rg.ru, ria.ru, echo.msk.ru medžiagą.


Tai nėra vienintelis atvejis, kai nutinka nelaimė su analogiškais autobusais. Žemiau matome video iš autobuso gaisro Wassenaar (Nyderlandai) – nors iš pradžių problema neatrodė rimta, vairuotojas padedamas keleivių manė savarankiškai užgesinti gaisrą, visgi liepsnai staigiai plintant, jiems visiems teko skubiai evakuotis.

CNG_regio_

Kadras iš įvykio vietos.

Du išsamius vaizdo įrašus ir nuotraukas iš įvykio vietos galima rasti regio15 portale. Pirmajame vaizdo įraše atkreipkite dėmesį į tai, kas vyksta nuo 0:55 min.

Dar vienas trumpas vaizdo įrašas paskelbtas portale prochan.


Neabejojame, kad suskystintomis dujomis varomų transporto priemonių „privalumų“ tema sulauks tęsinio…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.